Tuesday 7 February 2012

Julkaisu: Paikkatieto ja pelit

Sorry English speaking readers, this one will be only in Finnish.

Julkaisen kandidaatintyöni blogissani. Työn aihe on "Paikkatieto ja pelit" ja se käsittelee yleisellä tasolla kuinka erilaisia paikannustekniikoita voidaan hyödyntää peleissä.

Tutkimuksen tiivistelmä:

Tämän kandidaatintyön tavoitteena on tutkia kuinka tietoa käyttäjän sijainnista ja liikkeestä voidaan käyttää erilaisissa videopeleissä. Aihetta käsitellään teoreettisesta näkökulmasta ja esimerkkipelien avulla. Tutkimuksen tavoitteena on vastata kysymyksiin: ”Miten eri tavoin paikkatietoa voidaan hyödyntää peleissä?”, ”Miten käyttäjät suhtautuvat paikkatietoon peleissä?” ja ”Miten peleissä syntyneitä innovaatioita voitaisiin hyödyntää tutkimuksessa ja GIS-sovelliksissa?” Tutkimusmenetelmänä on kirjallisuustutkimus.

Pelaajan sijaintia ja liikettä hyödynnettäessä on tiedolle yleensä tarpeen tehdä muutoksia. Tarpeen mukaan pelimaailman koordinaatistoa voidaan skaalata, rajata, siirtää ja orientoida uudelleen oikean maailman suhteen. Näillä toimenpiteillä voidaan peleistä saada esimerkiksi nopeatempoisempia ja rajata niiden pelaaminen vain tietylle alueelle. Pelimaailmaa suunnitellessa se voi perustua osittain tai kokonaan todelliseen maailmaan. Tätä kutsutaan isomorfiaksi.

Käsiteltäessä laajoja aihealueita on niitä tarpeen jakaa alaryhmiin. Paikkatietoiset pelit voidaan jakaa esimerkiksi mobiileihin peleihin, paikkaan perustuviin peleihin, kaikkialla läsnä oleviin peleihin ja lisätyn todellisuuden peleihin. Esimerkkipeleiksi on valittu viisi eri tavoin paikkatietoa hyödyntävää peliä. Esiteltävät pelit ovat Metal Gear Solid: Portable Ops (2006), Time Warp (2008), Foursquare (2009), Shadow Cities (2010) ja Nintendo StreetPass (2011).

Tutkituista peleistä voi löytää yhdistäviksi tekijöiksi sosiaalisuuden, internetin hyödyntämisen ja käyttäjien nokkeluuden. Tärkein edellytys paikkatiedon yleistymiselle peleissä on helppo saatavuus. Kuluttajat eivät mielellään hanki uusia laitteita tai lisälaitteita vain tiettyä peliä varten. Viimeaikoina paikannuspalvelut ovat kuitenkin yleistyneet mobiililaitteissa ja ne ovat mahdollistaneet pelien kehittymisen. Paikannuksen hyödyntäminen peleissä tulee todennäköisesti yleistymään tulevaisuudessa.

Artikkeli on ladattavissa Download-sivulla:
https://sites.google.com/site/joonamo2/

No comments: